24.9.11

Sateliti NASA jatuh ke Bumi
Berita tergempar buat pembaca blog ini. Mesti anda semua terkejut kan? tuan belog  pun terkejut sama. Berita ni baru je tuan belog baca kat 1 laman sesawang berita yang menyebut pasal ni. Dengar kata satelit Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA) ni sebesar bas pesiaran yang berusia 20 tahun diramal jatuh ke bumi pada Jumaat ini. (maknanya kelmarin dulu la)
" Jabatan Pertahanan Amerika Syarikat (AS) dan NASA mengesan Satelit Penyelidikan Atmosfera Atas (UARS) seberat enam tan yang berisiko untuk jatuh ke bumi. Pasukan pakar bagaimanapun mengakui mereka tidak dapat mengesan lanjut berhubung perkara tersebut sehingga masa 20 minit atau mungkin seminit sebelum ia diramalkan terhempas.
“Kami tahu UARS akan terhempas di antara 57 latitud utara dan 57 latitud selatan yang meliputi kawasan didiami manusia.
“Masih terlalu awal untuk meramalkan lokasi dan masa UARS akan terhempas,” kata Mark Matney, saintis serpihan orbit di agensi angkasa lepas AS.
UARS dilancarkan pada pada 1991 untuk mengukur lapisan ozon, angin serta suhu dan ia merupakan satelit terbesar NASA yang dijangka jatuh selepas satelit Skylab terhempas di barat Australia pada 1979.
NASA bagaimanapun menegaskan ancaman UARS terhadap manusia dan harta benda awam adalah kecil.
“Ketika terhempas, UARS dijangka tidak akan meletup kerana ia tidak mempunyai minyak dan serpihannya mungkin akan bertaburan meliputi kawasan 800 kilometer,” jelas Martney. – AFP"

haa.. ni la antara isi-isi kandungan yang terdapat dalam laman tu. tapi sampai sekarang tak dengar lagi khabar berita pasal benda ni @ maybe tuan belog tak baca lagi perkembangan terkini pasal satelit yang nak landing kt Bumi ni. 
ps : dengar cerita Diana Amir dah berhijrah sekarang. betul ke? apa pun, Alhamdulillah... semakin ramai artis2 sekarang yang dah dapat Hidayah Allah. tuan belog nak tunggu "artis sorang  ni" bila la nak ikut jejak Dian ye. Allahualam. 
berita penuh Diana Amir di situ , sana , sini .

No comments:

Post a Comment

suka
tak suka